Smaki Folkloru i Bitwa Regionów w Sędziszowie Młp.

W niedzielę 8 czerwca hucznie zakończyły się Dni Sędziszowa Małopolskiego. Na małym Placu Targowym, tradycyjnie już, odbyła się impreza pod nazwą Sędziszowskie Smaki Folkloru, w ramach której wystąpił zespół Rochy i miała miejsce Bitwa Regionów, czyli konkurs na najlepszą potrawę z regionu.

Image Not Found

Zespołu Rochy przedstawiać nie trzeba. To reprezentacyjny Zespół Pieśni i Tańca z ziemi sędziszowskiej. Dziś wystąpił w całości – zaprezentowały się wszystkie grupy, wchodzące w jego skład. I trzeba powiedzieć, że zrobiły to doskonale: od najmłodszych, którzy ćwiczą niedługo, ale rytm chyba mają we krwi, po najstarszych, tak zaprawionych w bojach, że chyba nawet całonocne tańce nie wywołałyby zmęczenia.  Świetna choreografia poszczególnych układów, cudowny śpiew, niesamowicie barwne stroje, a przede wszystkim uśmiech na twarzach występujących sprawiły, że okolica wprost błyszczała, niezależnie od mocno świecącego słońca.

Jeśli zaś chodzi o Bitwę Regionów, czyli potrawy zaprezentowane przez Koła Gospodyń Wiejskich, to żadne słowa, ani zdjęcia nie będą w stanie oddać ich smaków. Mimo wielkiego wyboru, największym powodzeniem cieszyły się proziaki, chleb ze smalcem i bigos. To sędziszowianie lubią najbardziej.

A oto lista przysmaków i ich twórców. Kto nie był i nie skosztował, niech przynajmniej nacieszy się ich nazwą!

Zupa z przeczyckich pokrzyw – KGW w Przeczycy

Pański ziemniak – KGW w Jaźwinach

Zupa chłopska – KGW w Komorowie

Kacapoły w kapuście faszerowane pieczarkami – SGW Prymule

Leśne kotleciki na ogórkowym sosie – KGW Moja Wolica Ługowa

Gęś na konferencji – Stowarzyszenie Kobiet w Będziemyślu Grodzianki

Gołąbki bez liści – KGW w Zagorzycach Górnych

Pierogi oszukańce – KGW Złote Piaski w Boreczku

Pierogi z pokrzywy cioci Jadzi – Stowarzyszenie Rozwoju Piatkowczanka

Gołąbki po szlachecku z sosem borowikowym – KGW w Pławie

Zarzucajka – KGW w Kliszowie

Kapusta ziemniaczana – KGW w Dąbiu

Kartacze piechockie, tradycyjny przysmak nadziewany soczystym mięsem z kaczki – KGW w Piechotach

Zupa szczawiowa – KGW w Babisze

Padewski gulasz z kluseczkami – KGW w Padwi Narodowej

Ziemniacarz – KGW w Trześni

Gęsina po wadowicku – KGW w Wadowicach Górnych

Kiełbasiane pierożki sołtysowej – KGW Żarowianki

Potrawy oceniało jury w składzie: Barbara Siorek (właścicielka restauracji Malaga), Mariusz Bochnak (szef kuchni w Hotelu Ines) i Anna Picur (Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa). Najlepszą potrawą okazała się gęsina po wadowicku, przygotowana przez KGW w Wadowicach Górnych.

Całą imprezę z wdziękiem prowadził Przemysław Tejkowski, aktor teatralny i filmowy. Organizatorami tego cudownego spotkania byli: Burmistrz Sędziszowa Małopolskiego Bogusław Kmieć, Dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Sędziszowie Małopolskim Katarzyna Hagdej, Dyrektor Ośrodka Sportu i Rekreacji w Sędziszowie Małopolskim Marek Antosz.

Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found
Image Not Found

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *