KGW Brzyzna zgłosiło do XXIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2024” trzy potrawy: bułkę drożdżową ropczycką, proziaka z nutką mięty i placek ze sztucznym serem.
W finale wojewódzkim bułka i proziak zdobyły medalowe miejsca, a placek uzyskał nominację do najwyższej nagrody w Konkursie – Perły 2024, jako najlepszy produkt polski w kategorii produkt i danie zbożowe.
W połowie września Kapituła Konkursu poinformowała, że KGW Brzyzna zdobyło nagrodę główną. Placek ze sztucznym serem okazał się absolutnym przebojem, pokonując inne polskie przysmaki, prezentowane przez KGW z całego kraju!
28 września nasze panie, jako jedyna reprezentacja województwa podkarpackiego, podczas Targów Poznańskich odbiorą tę prestiżową nagrodę. Gratulujemy! (I czekamy na przepis!)
Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną organizowany jest od 2000 roku. Wielki Finał Konkursu odbędzie się na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu, jutro, 28 września. Podczas uroczystej gali wręczone zostaną nagrody „Perła” oraz nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”.