Kakao – magia zdrowia

Ziarna kakaowca. Kakao. To tańsze, jak i droższe. Wszystko jedno. To dalej jest to samo kakao. Ziarna tej rośliny są źródłem wielu naprawdę cennych składników m.in. polifenoli, które także znajdują się w zielonej herbacie i odpowiadają za neutralizację wolnych rodników oraz redukcję cytokin prozapalnych. W związku z tym ten napój nie powinien być kojarzony tylko i wyłącznie ze słodkością, uwielbianą przez dzieci. W tych ziarenkach jest ukryta magia zdrowia!!

Image Not Found

Kakao jest pozyskiwane z owoców kakaowca właściwego. To roślina, która jest uprawiana w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Do jej uprawy konieczna jest wysoka temperatura i spora wilgotność. Temperatura powinna być w granicach od 20 do 30℃. Jeden kakaowiec właściwy wytwarza około 50 owoców. Każdy z nich ma w składzie od 20 do 60 ziaren kakao, które po zbiorach poddaje się procesowi fermentacji, suszenia i prażenia w dużym słońcu. Potem ziarna są mielone i tłoczone w temperaturze ok. 80-85℃. Dzięki temu zyskują niepowtarzalny aromat i smak, uwielbiany na całym świecie. Radzimy pić kakao głównie w okresie świątecznym (oczywiście Bożonarodzeniowym) z piankami i bitą śmietaną, żeby podkreślić klimat i smak tego okresu. Ale czy kakao to tylko dobry smak? Od wielu lat ziarna tej rośliny słyną z cennych właściwości zdrowotnych.

Image Not Found

Ten cudowny napój zawiera głównie:

– magnez, który bierze udział w około 300 procesach biochemicznych w naszym organizmie

– witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowego działania gospodarki hormonalnej. Wspomagają układ nerwowy, uczestniczą w procesie tworzenia erytrocytów i mają korzystny wpływ na błony śluzowe!

– potas, który jest odpowiedzialny za sprawną pracę mięśni, żelazo, czyli składnik hemoglobiny, uczestniczy w transporcie tlenu do komórek. Kakao jest również idealne dla wegetarian i wegan.

Kakao to istny błonnik pokarmowy, czyli składnik, usprawniający pracę jelit. Informacja dla osób zmagających się z otyłością: pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów w tym m. in. jelita grubego.

Image Not Found

Poza tym kakao ma w sobie:

– tłuszcze! Nawet 58% ziaren kakaowych stanowią tłuszcze! Jedne z ważniejszych to kwas oleinowy. 

– Ma też w sobie antyoksydanty. Kakao jest bogate w antyoksydanty, zwłaszcza flawonoidy, które mają za zadanie chronić komórki przed działaniem szkodliwego stresu oksydacyjnego!

– Teobromina i kofeina, która występuje również w kawie i herbacie. To naturalne związki chemiczne, które są stymulantami ośrodkowego układu nerwowego. Mogą poprawiać koncentrację, nastrój i czujność. Teobromina jest również odpowiedzialna za unikalny smak kakao.

Ten napój podnosi też hormon szczęścia, czyli serotoninę. Jej podwyższony poziom działa antydepresyjnie, wprawia nas w stan błogości.

Z picia kakao można uczynić swój rytuał. Wieczorny rytuał.

I wyobraź sobie taką sytuację: jest ciemno, zimno, wracasz z pracy lub szkoły do domu, czy mieszkania. Jesteś zmęczony/zmęczona. Jedyne o czym marzysz, to zdjąć z siebie ciężkie obuwie, zjeść coś dobrego (np. obiad), wskoczyć pod kocyk z dobrą książką albo fajnym serialem i zaparzyć swoje ulubione kakao. To będzie cudowny wieczór!

Image Not Found

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *